Placevi zlata vredni

Na Dedinju ar može da košta 50 hiljada evra. Ali, ako je na izuzetnoj lokaciji i ima dobre mogućnosti za izgradnju može da dostigne čak i 120 hiljada evra.

U blizini Izraelske ambasade na Dedinju prodaje se uknjižena kuća koja je izgrađena pedesetih godina prošlog veka. Plac od 6,5 ari na kome se kuća nalazi bio je upisan kao vlasništvo Republike Srbije, pa je vlasnik prvo morao od katastra da zatraži da se izvrši i konverzija, odnosno da on postane vlasnik parcele i sada i plac i kuću prodaje za 650.000 evra.

“Od kada je počeo da se primenjuje Zakon o konverziji prodaja j povećana. Konverzija znači pretvaranje korisništva u privatno vlasništvo. Tim zakonom omogućeno je svim vlasnicima objekata da besplatno postanu vlasnici parcele na kojoj se kuća nalazi. Ranije je to zemljište bilo državno. Konverzija je besplatna i vlasništvo se prenosi na vlasnika kuće koji zatim tu parcelu može da proda”, objašnjava, Ivica Dončev, licencirani agent za nekretnine.

biromost_politika
Na osnovu svog petnaestogodišnjeg iskustva u prodaji placeva na ekskluzivnim beogradskim lokacijama on tvrdi da placevi na Dedinju nemaju tržišnu cenu.

“Na Dedinju ar može da košta 50.000 evra. Ali, ako je na izuzetnoj lokaciji, u dobroj atmosferi i ima dobre mogućnosti za izgradnju može da dostigne i 120.000 evra”

Nedavno je parcela od pet ari sa kučom za rušenje, na desnoj strani Tolstojeve, našim ljudima iz dijaspore koji su nekada živeli u tom kraju, prodata za 600.000 evra.

Od letos na Dedinju se prodaje plac 13,5 ari u Augusta Cesarca. Početna cena je 975.000 evra. Znači oko 80.000 po aru, a prema rečima našeg sagovornika, ova cena se može smatrati “izuzetnom ponudom”.

“U ovom momentu ima parcela na Senjaku gde ar košta 60 ili 60.000 evra”, kaže Ivica Dončev.

To su placevi na nizbrdici sa lošom fizionomijom. Uski i dugački placevi imaju nižu cenu od onih koji su u obliku kvadrata”, dodaje Dončev.

I na Vračaru ar kota od 60 do 120.000 evra, ali tu se cena utvrđuje.

“Cena svakog placa zavisi od mogućnosti gradnje. Parcela može da ima tri ara, i da na njoj može da se izgradi 1.500 kvadrata. To je reper. Cena se obračunava na potencijalnu buduću kvadraturu, a ne samo na zemljište. Negde na pet ari može da se zida svega 1.000 kvadrata. Ako bi se uporedile te dve parcele, ova od tri ara vredi više od obe od pet ari”, pojašnjava Dončev.

“Vlasnicima parcele se odmah u kešu isplaćuje od 17, na perifernim lokacijama, do 30 odsto na Vračaru ili Starom gradu. Ili im se daju stanovi tako što se sa njima sklopi ugovor o sufinansiranju. To znači da oni ulažu u plac da bi dobili nove, kvalitetne stanove”, objašnjava Ivica Dončev.

U Baba Višnjinoj ulici trenutno se pregovara o jednoj parceli od četiri i po ara. Vlasnici traže novac. Onu su izračunali da tu može da se zida hiljadu i po kvadrata što znači da njima, u budućoj gradnji, pripada oko 500 kvadrata za koje traže 750 hiljada evra – odmah.

Na Dedinju, ali i u centru grada ima puno kuća paviljonskog tipa koj su u jako lošem stanju, tako da će biti još placeva. U Krunskoj je jedna kuća u fazi raspadanj… Ima straćara u okruženju Knez Mihailove, delovima Njegoševe, Prote Mateje…

“Svuda ih ima, posebno na Dorćolu. Ne ruše se zbog nerešenih imovinskih pitanja. Neki kuće nemaju ”čiste papire”, ili vlasnici drže nerealno visoke cene”, kaže Ivica Dončev, licencirani agent za nekretnine.

politika

U ŠTA TREBA ULAGATI “Sudbina zemljišta zavisi od mogućnosti gradnje. U ovom trenutku između Mirjva i Višnjičke banje ima dosta zemlje. A i do Bežanijske kose prema aerodromu, levo i desno su uglavnom njive. Tu postoji nfrastruktura za gradnju. Pre deset godina svi smo se bavili zemljištem koje se nalazi pored auto puta Beograd – Zagreb. Prodaja, posredovanje, kupovina… Cena ara poljoprivrednog zemljišta koje do tada nije imalo skoro nikakvu vrednost, možda 5.000 po hektaru, je dostiglo vrtoglavu cenu. Neke parcele su koštale 80.000 evra po hekteru”, kaže Ivica Dončev. Na Banovom brdu planira se izgradnja i otvaranje Ada mola. Sve ulice u njegovom okruženju u kojima trenutno nema objekata, posebno neki delovi Lješke ulice, postaju jako interesantne i cena počinje da im raste. Trenutno, po njegovim rečima, najatraktivnije je zidati male zgrade oko Svetosavskog platoa.

 

Ljiljana Milisavljević
Politika, 27. oktobar 2017.